Diskuse

Zdravotnictví bez reformy pojišťoven je loď s děravými plachtami

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Společné řešení sociálního a zdravotního pojištění bych mohl přijmout. Ale Vaše rozdělení financování zdravotní péče je nepřehledné.

U nás máme socialistický model (jako za komunistů) financování zdravotní péče pomocí veřejnoprávního pseudopojištění (ve skutečnosti jde o daň) se zcela zbytečnou pluralitou zdravotních pseudopojišťoven (které se nesmí ze zákona lišit a proto konkurence je tak vyloučena).

Naše pseudopojištění se opírá o iluzi, že je možná kvalitní zdravotní péče zadarmo dostupná. Nesmysl! To nejde! Buď je dostupná a zadarmo, pak nemůže být kvalitní. Nebo je kvalitní a zadarmo, pak není dostupná. Nebo je dostupná a kvalitní, pak nemůže být zadarmo!

My to řešíme zdravotní péčí zadarmo pro bohaté i chudé a my si tak musíme vybrat, zda chceme zdravotní péči nekvalitní a dostupnou, nebo kvalitní a placenou. Již dnes dobře víme, že nejsou peníze na léčení. Náš systém končí ve zdravotní péči korupční nebo protekční.

Je to stejné jako za komunistů. Určitá péče se před pacientem tají a lékař nesmí léčit podle potřeb pacienta, ale podle možností pseudopojišťovny. Lékař je dle našich zákonů povinen vyšetřit, ale pseudopojišťovna mu zaplatit nemusí. Proplacení zdravotní péče negarantuje ani stát, ani pojišťovna, ani pacient.

Pacient má volný all inclusive prakticky zadarmo a není vůbec limitován, ale limitován je jeho ošetřující lékař, ten je tak za svoji práci pokutován! A z toho pramení podivné vztahy mezi lékaři a pacienty!

A jak by to mělo být?

:-)

1 0
možnosti

Pokud naše zdravotnictví nepostavíme na socialistickýchprincipech, ale na přirozených vztazích a občanské svobodě, pak základnímprincipem, ze kterého musíme vycházet je 1. Svoboda lékaře léčit svého pacientapodle jeho potřeb a 2. Osobní garance pacienta za proplacení zdravotní péče.Protože většina z nás na zaplacení zdravotní péče nemá peníze, potřebujemek tomu skutečné zdravotní pojišťovny, které budou ekonomicky garantovat nášvztah s naším ošetřujícím lékařem.

Tyto pojišťovny budou nejspíše neziskové organizace s pojištěnímse solidaritou zdravých s nemocnými a solidaritou bohatých s chudými.Budou tvořit různé pojistné produkty s různou spoluúčastí, ze kterých sibudeme moci vybírat. Tyto skutečné pojišťovny musí mít svoji kalkulaci, comohou z vybraného pojistného zaplatit a co si musí pacient platit jakospoluúčast. V tomto systému je potřebná pluralita zdravotních pojišťoven,které budou mít rozdílné pojistné produkty. V našem současném socialistickémsystému je nesmysl mít více pojišťoven než jednu.

Pokud chceme, aby systém fungoval, musí být požadavek, aby uvětšiny pacientů šlo část peněz cash, ze kteréžto povinnosti by byli osvobozenijen sociálně slabí jedinci, kteří by řešili svoji zdravotní péči přes státnísociální dávky.

:-)

0 0
možnosti